Biografia

Bétera, 1990

Xavier Benedito Casanoves, desembarca amb tan sols 7 anys en el món del cant d’estil valencià de la mà de Vicent Izquierdo, el Naiet de Bétera.  El cant sempre ha estat present en el seu àmbit familiar, de fet, l’avi era nebot del Xiquet de Bétera, considerat per molts la millor veu del cant d’estil valencià.

L’any 2012 va endinsar-se en les cartografies dubtoses del folk contemporani amb l’espectacle «Més enllà del cant d’estil», estrenat en la 15ena edició de la Fira Mediterrània de Manresa. A més, va actuar en escenaris importantíssims com per exemple: la 30ena edició «Agapito Mazaruela» dins del festival Folk Segòvia, i la 42ena CITA amb la música FOLK, a Jódar (Jaén).

Segons els periodista i crític musical Josep Vicent Frechina, Xavier, en els últims anys, s’ha convertit en la punta de llança d’una nova i lluminosa generació de cantadors que asseguren la pervivència d’este patrimoni tan valuós durant unes quantes dècades.

Llicenciat en Comunicació Audiovisual, supera en l’any 2014 el Màster Universitari de Música a la Universitat Politècnica de València , on el TFM “Primera aproximació a un conjunt de tècniques bàsiques per a l’aprenentatge del Cant d’estil” és dirigit pel Doctor Jordi Reig Bravo.

Xavier de Bétera

Realitza estudis de percussió, dolçaina i llaüt al Centre Artístic Musical de Bétera i obté el grau professional de Cant Líric al Conservatori Liceu de Mislata de la mà de Vivi Ríos, Ana Maria Lopez, Beatriz Lafont i Maria Bazal.

Ha col·laborat en l’enregistrament de més de nou discos i ha format part d’espectacles com Veus Populars o Home Romancer.

En l’any 2019, després de vint anys de carrers i escenaris, Xavier escomet un nou repte en la seua trajectòria, gravar el primer disc en solitari Empremtes (Temps Record).

En aquest treball l’artista de Bétera s’acara a la partida amb una mà de cartes inapel·lablement guanyadora: en primer lloc, un repertori curosament triat on no abunden els tòpics i on els textos, quan s’hi ha escaigut, han sigut completament renovats; en segon, el savi guiatge de Paco Lucas i Néstor Mont, directors musical de la proposta i autors d’uns arranjaments policroms i expansius; en tercer, una nòmina de col·laboradors senzillament aclaparadora on trobem alguns dels noms més significats del folk peninsular: Kepa Junkera, Eliseo Parra, Vanesa Muela, Pep Gimeno Botifarra, Carlos Beceiro, Efrén López, Tóbal Rentero…

Des de l’any 2015 és el primer professor de cant valencià en el Conservatori Professional de Música “José Manuel Izquierdo” de Catarroja. També imparteix classes de cant valencià a la Unió Musical d’Alaquàs i la Colla la Socarrà de Xàtiva.

Xavier de Bétera